Tapasztalataim a virtuális tréningekkel

Új idők, új kihívások. Határozottan igen! Virtuális tréningeket tartani egy teljesen más szakterület.

 

Kutattam és tapasztalva tanultam.

thought-catalog-505eectW54k-unsplash

Azonnal elkezdtem magamba szívni az információkat az eszközökről, technikákról, alkalmazásokról, amelyeket a virtuális tréningeken használni lehet. Részt vettem online tréning benchmarking webinaron, hogy lássam, mások hogyan csinálják. Nagyon sokat tanultam, különösképpen az ilyen jellegű alkalmak időzítéséről, hosszáról, gyakoriságáról, tartalmáról.

Tapasztalva is tanultam másodkézből, ami során láthattam, ki hogyan csinálja, megnézhettem jó és kevésbé jó példákat is. Személy szerint én nagyon szeretek tapasztalva tanulni, akár másokat megfigyelve, akár úgy, hogy én magam csinálok valamit. Ezért ezt a csatornát is használtam.

Azonban a virtuális tréning megtartása még így is tartogat meglepetéseket. Mi történik, ha a rendszer nem működik? Ha az interaktív részhez használt oldal nem engedi belépni a résztvevőket? Mi történik olyankor, ha a résztvevők egy idő után már nem látják a megosztott prezentációs diákat? Ezek mind olyan körülmények, amikkel számolni kell, mivel a befolyásomon kívül állnak.

 

Az emberekhez kapcsolódás egy virtuális alkalmon kifejezetten trükkös tud lenni.

alexa-williams-RaYjMmmaSCA-unsplash

Az egyik alkalmazásban látod a neveiket, talán még az arcukat is a webkamerájukon keresztül, ami valamennyire segít. Ebben az esetben legalább látod, hogy vannak odaát emberek akik hallgatják azt, amit meg akarsz osztani.

Egy másik alkalmazásban azonban semmit nem látsz. Sem arcokat, sem neveket, semmit. Csak elkezded a mondókádat, reménykedve benne, hogy van valaki a másik oldalon. Köszöntöd őket, elmondod az anyagot és elköszönsz. Hogy hányan vettek részt? Fogalmad sincs róla mialatt tartod a tréninget, csak utána kapod meg az adatokat. Néha mondjuk százan, máskor több százan. Érdekes dolog ezt megtapasztalni tréneri oldalról.

A kihívást ebben az egészben az jelenti, hogy nem igazán tudsz kapcsolódni az emberekhez, akik néznek és hallgatnak téged. Ebből következik, hogy az üzenetet sem tudod ott a helyszínen alakítani a hallgatóságra. Ez pedig egy olyan dolog, amit a személyes tréningeken én meg szoktam tenni. A virtuálisakon azonban ez nem igazán opció.

A jó dolog az egészben, hogy az online világon keresztül az üzenetem, gondolataim, véleményem és munkám még több emberhez tud eljutni, mint korábban. Ezáltal sokkal több embert lehet fejleszteni és sokkal többeknek lehet segíteni. Őszintén szólva, számomra ez egy fantasztikus lehetőség, amit örömmel fogadok.

Üdvözlök mindenkit a virtuális tréningek világában! ¤

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s