A tréning szakma jövője

on

Az elmúlt hetekben sokan kérdezték tőlem, hogy hogyan alakul a tréning szakma a jelenlegi érintkezésmentes körülmények között. A rövid válasz: totális leállás; azt is mondhatnám, hogy megszűnt létezni. Egy jó időre legalábbis biztosan.

A hosszabb válasz azért ennél kifinomultabb.

 

Viszlát múlt, üdv jövő!

Sokszor úgy beszélünk a jövőről, mint valami olyasmiről, ami nagyon messze van tőlünk. Most azonban arcon csapott minket. A jövő itt van, ez kétségtelen.

josh-riemer-flRN6KYpl1A-unsplash

Coachingot és egyéb egyéni alkalmakat már eddig is csináltam virtuálisan, mivel néha a földrajzi távolság miatt ez volt az egyetlen lehetőség. Mindig nagyon élveztem, amikor olyan emberekkel dolgozhattam együtt, akik mondjuk Brazíliában, Németországban, Norvégiában vagy éppen Nagy-Britanniában élnek. Ezzel szemben  a tréningek többségében személyesen történtek.

 

Hogyan lesz ezek után?

A válasz nagyon egyszerű, ugyanakkor kihívásokkal teli is. Virtuális tréningek. A kihívás része az, hogy mindazon gyakorlatok, eszközök, módszerek amelyeket a múltban használtunk, már nem fognak a jövőben működni (ami mellékesen egyébként már a jelenünk). Itt az ideje egy igazán nagy változásnak.

petr-machacek-BeVGrXEktIk-unsplash

Megváltozik a tréning koncepciója, a megoldásai, eszközei, módszerei. Valami teljesen újat kell létrehozni, amennyiben továbbra is szeretnénk csoportokat fejleszteni.

 

Ugyanolyan lesz?

Természetesen nem. Pont ezért kell az innováció. Új ötletek, új fogalmak, új hozzáállás és rugalmasság. Mindez pedig nem csak a trénerek részéről, hanem a résztvevők oldaláról ugyanúgy.

Ez most mindannyiunk számára új, legalábbis ekkora mértékben mindenképpen. Mindannyian a szárnyainkat próbálgatjuk.

Igazán hiszek abban, hogy ez az egész változás a világban okkal van. Igazából rengeteg különböző oka van ennek, amelyek közül a tréningekkel kapcsolatos az új megoldások megtalálása és a fejlesztési lehetőségek eljuttatása a világon minél több embernek, akár egyszerre is.

bluehouse-skis-M6tN7AZ_bNs-unsplash

A földrajzi határok zárva lehetnek ugyan, de a virtuális határok éppen most nyíltak meg, ezt ne felejtsük!

Eljött a változás ideje személyesen nekünk, embereknek; át kell gondolnunk a munka és az emberi érintkezés fogalmát, illetve mindezeken keresztül a tréningek koncepcióját is.

Ahogyan Darwin híres idézete mondja:

It is not the strongest of the species, that survives but the most adaptable. (3)

Alkalmazkodjunk hát! ¤

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s