Tréning Kelet-Európában

on

Még soha nem jártam Romániában. Ami már csak azért is érdekes, mivel magyarként a szomszéd országról beszélünk ugyebár. Ami még ennél is érdekesebb, hogy az ország keleti részén nőttem fel, gyakorlatilag egy kőhajításnyira Romániától és mégsem voltam még ott soha.

adrian-dascal-J_Rhrj-et-I-unsplashMost azonban egy új élmény került a tapasztalataim listájára. Az utóbbi években  Nyugat-Európában, Ázsiában, Afrikában, Magyarországon tartott tréningek után volt szerencsém a legutóbbi alkalomkor Bukarestben is megtenni ezt.

Bukarest nagyon közel van hozzánk földrajzilag és nagyon közel van ahhoz is, ami mi magunk vagyunk, mégis több olyan dolog is volt, amire trénerként oda kellett figyelnem, amíg kint dolgoztam.

Jó érzés volt az, hogy olyanoknak tarthattam tréninget egy külföldi országban, akik többé-kevésbé hasonló kulturális háttérrel rendelkeznek.  Bár más országban voltam, ők értették az enyémet, én pedig az övékét. Volt közös fogalomrendszerünk, közös vicceink, közös alapja a tréning koncepciójának. Miután az utóbbi időben meglehetősen nagy kulturális különbségeket tapasztaltam meg, például mondjuk Burmában, ez a közös alap nagy előny volt Bukarestben, hogy a tréning célját könnyedén elérhessük. Minden résztvevő nagyon kedves és együttműködő volt, még akkor is, ha esetleg valakiknek több idő kellett ahhoz, hogy megnyíljanak – de ez inkább a személyiség kérdése volt és nem pedig az országé ebben ez esetben.

Számomra új dologgal sikerült találkoznom ezen az alkalmon, ez pedig a kor- és generációs különbség volt. A résztvevők között voltak olyanok, akik már hatvan év felett jártak, illetve voltak olyanok is, akik a húszas éveik elején. Ez aztán valóban kihívást jelentő helyzet elé állít egy trénert.

Úgy vinni végig a két napot, hogy biztosan mindenki ugyanolyan mélységben értse amiről beszélek és ugyanakkor senki se unja el magát – ezt mindenképpen szem előtt kellett tartanom ebben a helyzetben.

adrian-dascal-xzhrIlczU98-unsplashAmi bizonyítékul szolgált arra, hogy sikerrel jártam, az volt, amikor néhány résztvevő a második nap végén odajött hozzám. El akarták nekem személyesen mondani, hogy mennyire élvezték a tréninget, mennyit tanultak és mennyit segített nekik ez abban, hogy lássák azt, amin változtatni kell az életükben, a saját működésükben.

Őszintén úgy érzem, hogy ezek azok a pillanatok, amikért mindenképpen megéri a tréneri munka. Amikor azt látom, hogy valamit hozzáadhattam az életükhöz, segíthettem nekik abban, hogy felismerjék a saját igényüket a változtatásra, az mindent megér!

Amikor az emberek – kortól, generációtól, munkakörtől, vallástól, kultúrától függetlenül – legalább egy kicsit másképpen kezdenek el gondolkodni egy tréning után és legalább egy-két dolgon változtatnak az életükben, azzal az én személyes célomat száz százalékban elértem.

A változásba belekezdeni sokszor a világ legnehezebb dolgának tűnhet – ha azonban legalább egy kicsit könnyebbé tehetem ezt az emberek számára, akkor már abszolút megérte.¤

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s