Otthonról dolgozni jó vagy sem?

Manapság egyre több cég ajánlja fel az otthonról dolgozás lehetőségét (angolul Home Office, HO,  vagy Working from Home, WFH). Ezzel segíteni tudnak az alkalmazottaknak, hogy könnyebben tarthassanak fent egészséges munka-élet egyensúlyt és így a potenciális munkavállalókat is magukhoz tudják vonzani a cégek.

Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy az otthonról dolgozásnak csak előnyei vannak számunkra. De valójában határozottan nem ez a helyzet.

Az otthonról dolgozás jó fajtája

Tegyük fel, hogy egy szokásos irodai környezetben dolgozol egy csapatban és a céged heti 1-2 nap otthonról dolgozást tesz lehetővé.

amy-hirschi-JaoVGh5aJ3E-unsplashAz irodában töltött 3 napban találkozhatsz a csapattársaiddal, a főnököddel, a munkahelyi barátaiddal. Ki tudod velük építeni a kapcsolatodat, a bizalmat, a valós életben lehetnek tapasztalataid velük. Ezen kívül, amikor fizikailag is az irodában vagy, találkozhatsz fontos munkatársakkal személyesen, így könnyítve meg a napi munkádat hosszú távon. Szocializálódhatsz a kollégáiddal, valódi csapatot tudsz kiépíteni a munkahelyeden. Így gyakorlatilag megvan benned a “valahova tartozás” élménye, mivel egy helyen vagytok, ugyanabban az időben  – legalább heti néhány napon.

goran-ivos-T8LMIN09-mo-unsplashAz otthonról dolgozós másik 2 napon először is megspórolod a munkába utazás idejét. Így többet tudsz aludni, vagy elintézheted ügyes-bajos dolgaidat ugyanebben az időben. Ezen kívül napközben kevesebb figyelemelterelés érhet a kollégák részéről, akik így nem hívnak le kávészünetre például. Ugyanakkor ha otthonról dolgozol, egészen más fajta figyelemelterelések jöhetnek szóba, amikre érdemes tudatosan figyelni, hogy ne menjenek a munkahatékonyság rovására.

 

A trükkös fajta otthonról dolgozás

Szándékosan nem “rossznak” nevezem, mivel mindez csak azon múlik, hogy mennyi energiát fektetünk be a saját életünkbe, boldogulásunkba.

lucrezia-carnelos-IMUwe-p1yqs-unsplashKépzeljük el, hogy egy, a városodban lévő cégnek dolgozol, de valójában egy virtuális csapatban. A csapattársaid össze-vissza találhatóak meg az országban/kontinensen vagy a világon, az aktuális irodádban csak alig néhány emberrel dolgozol együtt. Ezért valójában annak nem is nagyon van értelme, hogy rendszeresen bemenj dolgozni az irodába, az egészet csinálhatod otthonról, amikor csak akarod.

És ez a trükkös rész. A teljes egészében otthonról végezhető munka első hallásra fantasztikusan hangzik. Valójában azonban hosszú távon teljesen elidegeníthet, izolálhat téged. A “valahova való tartozás” egy alapvető emberi szükséglet, ami itt mélyen sérülhet.

ryan-loughlin-MsBy_Qx-62k-unsplash

A virtuális csapatod valamennyire megadhatja ezt az érzést, azonban ha alig találkoztok személyesen, mindegy hogy mennyit beszéltek telefonon, Skype-on, videóhívásokban, az soha nem lesz ugyanolyan. Mindig érezni fogod azt a távolságot, ami köztetek van. Ezen felül pedig, ha az irodán belül sem igazán ismersz embereket, az tovább tudja növeli a külvilág és a valódi emberi kapcsolatok elől való elzártság érzését.

dillon-shook-mY3_bvR74fI-unsplashAz információs technológia rengeteg lehetőséget kínál már arra, hogy szinte bármikor kapcsolatot vegyünk fel olyan emberekkel akik a világon teljesen máshol vannak. Azonban véleményem szerint ezek a virtuális kapcsolatok soha nem lesznek képesek száz százalékban helyettesíteni a valódi emberi kapcsolódást. Gondolj bele, mennyivel jobb az, amikor valakivel ugyanabban a teremben ülsz, vagy lemész vele egy kávészünetre és bele tudsz nézni a szemébe, érzed az igazi energiát és valós időt töltöttök együtt – összehasonlítva azzal ha valakivel még soha nem találkoztál. Nemde?

A folyamatos otthonról dolgozás egy teljesen virtuális csapatban elveszi tőled és kollégáidtól is a valódi emberi kapcsolódás lehetőségét.

 

 

Mit lehet ebben az esetben mégis tenni, hogy csökkentsd az emberek elől való elzártság érzését?

Íme néhány példa, ami eszembe jutott.

 

Néhány megoldási ötlet:

1. Rendszeres csapat megbeszélések/csapatépítések, ahol személyesen is jelen vagytok. Ez megteremheti az igazi kapcsot köztetek és segíthet abban, hogy valóban megismerjétek egymást a kollégáiddal.

2. Menj be az irodába, amikor ottani emberekkel van megbeszélésed. Vedd jó hasznát ezeknek az alkalmaknak saját magadra nézve is!

3. Csatlakozz a cégen belüli csoportokhoz. A nagyobb cégeknél sok szabadabb szerveződésű csapat szokott kialakulni. Ezek csoportosulhatnak sport, jótékonyság, érdeklődési körök, stb. köré.

4. Vegyél részt céges rendezvényeken. Lehet ez egy karácsonyi buli, egy informális nyár esti összejövetel vagy bármi más. Itt találkozhatsz más osztályokon, területeken dolgozó emberekkel és megismerkedhetsz velük. Nincs is jobb az ilyen informális eseményeknél arra, hogy bővítsd a munka- és magán jellegű kapcsolataid tárházát!

5. Légy nyitott! Azt gondolom, hogy mind közül ez a legfontosabb. A munkatársaiddal gyakorlatilag bárhol és bármikor kapcsolatot tudsz kiépíteni. Akár az irodai konyhában, ahogyan várod, hogy felforrjon a víz; a fénymásolónál, miközben megpróbálod kitalálni, hogy hogyan működik. A lehetőségek határtalanok. Minden azon múlik, hogy mennyire vagy nyitott arra, hogy beszélgess emberekkel, meghallgasd őket és bizalmat építs fel kettőtök között hosszabb távon.

Egy záró gondolat: Használd jól a virtuális technológia adta lehetőségeket, de tartsd észben a valódi emberi kapcsolódást is, amennyire csak lehetséges!

helena-lopes-PGnqT0rXWLs-unsplash

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s