Coaching történelem, avagy honnan is ered a mai business/life coaching

Korábbi bejegyzésemben, ahol az élsportot és a coachingot állítottam párhuzamba, már említettem, hogy a mai világ üzleti és életvezetési coachingja tulajdonképpen a sportból származik.

Tim-Gallwey-SmilingA coaching szülőatyja, Tim Gallwey 1938-ban látta meg a napvilágot San Franciscoban és 1960-ban a Harvard Egyetem Tenisz Csapatának kapitánya lett. A későbbiekben elkezdett meditációs technikákat tanulni, aminek eredményeképpen azt vette észre, hogy javult a játékban a teljesítménye és a koncentrálóképessége. Ezen felbuzdulva írta meg 1974-ben The Inner Game of Tennis (A Tenisz Belső Játszmája) című könyvét. Azt a koncepciót taglalja, hogy a játéknak tulajdonképpen két játszmája van: az egyik kint zajlik, mindenki számára látható módon, a másik pedig belső módon,  magán a játékoson belül. Ez a belső játszma az, ami a magával hozza a játékos saját kétségeit, félelmeit, szorongásait, amikkel telve felmegy a pályára és mindez hatással van a teljesítményére, eredményeire.

Napjainkban ez a gondolat már-már magától értetődő, hogy az elme milyen mértékben tudja befolyásolni a testet és a fizikai teljesítményt. De gondoljatok bele, amikor Mr. Gallwey erről írt, 1974-ben, még nem létezett sportpszichológia sem, ez az egész elgondolás teljesen forradalmi újdonság volt.

tennis.jpgA későbbiekben több könyv is született tollából ebben a témakörben, számos egyéb sportágra vetítve a tapasztalatokat. Innen került át az üzleti- és magánéletbe a coaching mint kifejezés és mint szakma.

Hiszen ha a sportolóknak tudott és tud segíteni a mai napig is a koncentrálásban, félelmeik leküzdésében, blokkoló tényezőik megoldásában a coaching, akkor miért ne tudna ugyanilyen problémákon segíteni ez üzleti- és a magánéletben egyaránt?

Az mindig is természetes és magától értetődő volt és most is az, ha egy sportolónak edzője van. Átsegíti az elakadásokon, ösztönzi, amikor nincs a toppon, segíti, hogy a legjobbat tudja kihozni magából.

Azt látom, hogy egyre több ember érzi úgy, hogy a munkájában, privát életében is szüksége van egy edzőre, coachra, aki a fentiekhez hasonló támogatást tud nyújtani neki és segíteni tudja őt egy sikeresebb, problémamentesebb élet felé.

schmidt gatesAhogyan Bill Gates és Eric Schmidt (a Google vezetője) mondják, mindenkinek szüksége van coachra. Mindenkinek jól jön az a külső segítség, aki segít rávilágítani személyiségünk, életünk azon területeire, amikre nekünk magunknak nincs rálátásunk.

Márpedig ha egy Bill-nek és egy Eric-nek jól jön a coach, valószínűleg bárkinek jól jöhet 🙂 Névjegykártya logó

 

Kapcsolódó írások:

 

 

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s