Zárd le a régit, tervezd meg az újat

Az év vége felé közeledve különösebb erőfeszítés nélkül is egyre-másra végigpörgetjük az elmúlt évünket. Jó ötlet az, hogy ezt akár egy kicsit tudatosabban, némi időt konkrétan erre szánva gondoljuk végig, hogy hogyan telt el ez az elmúlt 12 hónap.

Biztos vagyok benne, hogy mindenki életében voltak olyan sarkalatos pontok, amelyeket ha rendszerbe szed, akkor sokkal jobban látja, hogy mennyi mindent is vitt véghez ebben az időszakban. Azzal, hogy kilistázzuk ezeket a dolgokat, a lelkünknek is adhatunk egyfajta megnyugvást, elengedést, lezárást. És természetesen ezzel felkészülhetünk az új kezdetre, az új évünkre.

2019Gondoljátok végig, hogy mik voltak azok a tevékenységek, események, tettek, amikre a legbüszkébbek vagytok 2018-ban? Mi az a 10 pozitív 2018-as dolog, amit ha összeírsz és a jövőben bármikor elolvasol, akkor azok felöltenek jó érzéssel, önbizalommal, tetterővel, motivációval? Mi volt a legnagyobb nehézséged ebben az évben, amin sikeresen átlendültél és büszke vagy rá? Mit tettél a tested és lelked egészségéért, fejlődéséért? Milyen pozitív változásokba álltál bele? Milyen döntéseket hoztál meg, amik előrevittek az utadon? Milyen félelmeiden lendültél át? Milyen fontos emberekkel találkoztál ebben az évben? Mi volt a legnagyobb sikered? Miért vagy a leginkább hálás az elmúlt 12 hónapban?

Persze nem csupán jó dolgok történnek velünk ilyen hosszú idő alatt, ezért érdemes azt is áttekinteni, hogy mik voltak azok a feladatok, megmérettetések, amikkel nem boldogultál. Mik azok a dolgok, amiknek nem tudtál pontot tenni még a végére? Mi volt az, amit nagyon meg akartál tenni, de nem volt merszed hozzá, vagy egyszerűen csak végül mégsem tetted meg, pedig jó lett volna? Mindezeket végiggondolva, fontos, hogy a fókusz azon legyen, hogy mit tanultál ezekből a helyzetekből. És vajon miképpen tudod sikeresebben venni ezeket az akadályokat a következő évben?

newyear plangolaaction.JPGÉs itt egy pofás kis átvezetés után az elmúlt év értékelésétől át is térhetünk az új év megtervezéséhez. 🙂

Ez ugyanolyan fontos, mint a visszatekintés. Így tisztán láthatod magad előtt azt, hogy mi felé tartasz a következő 12 hónapban, mik a kihívásaid, céljaid, tanulandó feladataid, mit szeretnél megvalósítani, hova szeretnél jutni. Mit szeretnél elérni a család, munka, párkapcsolat, szabadidő, önfejlesztés, tanulás, sportolás, stb. területén? Kik lesznek a segítségedre ezekben a dolgokban? Hogyan tudod magad a jövő évben is ösztönözni egy-egy nehezebb helyzetben? Mik lesznek azok az új dolgok, amiket megtanulsz, megteszel, befejezel? Mi lesz a mottód, ami végigkísér az úton? Mit teszel majd meg saját magadért?

Bármilyen formában megteheted ezt a zárás-nyitást. Fontos, hogy szánj rá időt, amikor le tudsz ülni, végiggondolni, és leírni ezeket. Ha fél óra, akkor annyi, ha 2 óra, akkor annyi. Ami a lényeg, hogy ez az idő legyen a tiéd és engedd szabadon szárnyalni az emlékeidet az elmúlt évről és a céljaidat, terveidet a jövő évről. Írhatsz egy listát egy szép papírra, irkálhatsz fecnikre, amiket aztán egy befőttes üvegben tárolsz a polcon, hogy bármikor hozzáférj 🙂 Vagy ha kreatívnak érzed magad és jól rajzolsz, akár egy saját képet is életre kelthetsz, amelynek részletei tartalmazzák elmúlt és jövő éved fontos pillanatait. Ha pedig inkább az irkálás mellett döntesz, jó szívvel ajánlom a Yearly Compass ingyenesen letölthető évtervező füzetét is akár 🙂 Ami a fontos, hogy ahogy csinálod, az a tiéd legyen, amit beleírsz, az a tiéd legyen – minden téged támogasson, segítsen, motiváljon 🙂

Viszlát óév, hellóbelló új 😉

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s